Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ decoupage


1.    Primer  η αστάρι η βελατουρα: είναι το υλικό που μπαίνει πρώτο σαν βάση για ανοίξουμε το χρώμα της επιφάνειας πάνω στην οποία θα δουλέψουμε. Δουλεύουμε πάντα σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια ιδιαιτέρα όταν πρόκειται να δουλέψουμε με χαρτοπετσέτα η ριζόχαρτο τα οποία απορροφούν το χρώμα της βάσης λόγο της λεπτότητας  και αν δουλέψουμε  σε σκουρόχρωμη επιφάνεια το σχέδιο θα είναι μουντό και δεν θα φαίνονται οι λεπτομέρειες
2.    Χρώματα ακρυλικά: είναι τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για κάνουμε τον φόντο γύρο από το σχέδιο και γενικά όλες τις σκιάσεις μας όταν θέλουμε να δώσουμε βάθος αλλά και ζωντάνια στεγνώνουν γρήγορα και για αυτό το λόγο πρέπει να δουλεύονται γρήγορα στο εμπόριο υπάρχουν ιδικά λάδια που καθυστερούν το στέγνωμα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πιο πολύ ώρα. Στην ουσία πρόκειται για πλαστικό χρώμα που είναι υδατοδιαλυτό. Είναι πολύ σταθερά. Αντιστέκονται στην οξείδωση και στην χημική αποδόμηση, και δεν κιτρινίζουν με τον χρόνο.
3.    Κόλα decoupage: Yπάρχουν ειδικές κόλλες για την τεχνική αυτή και μάλιστα ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία θα κολληθεί το χαρτί. Τις βρίσκουμε στα μαγαζιά με είδη χόμπι ή στα μεγάλα χαρτοπωλεία. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και την ατλακόλ την κρυσταλιζέ ή οποιαδήποτε λευκή κόλλα, που στεγνώνοντας γίνεται διάφανη. Υπάρχουν κόλλες που περνιούνται μόνο πάνω από την χαρτοπετσέτα η το ριζόχαρτο χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε κόλα ανάμεσα στην επιφάνεια και το χαρτί αν όμως χρησιμοποιείτε ατρακολ χρειάζεται και ενδιάμεσα. Πάντα περνάμε ένα στρώμα κόλας πάνω στο σχέδιο μας έτσι ώστε να το κάνουμε ανθεκτικό. Υπάρχει κόλα ακόμα και σε σπρέι.
4.    ΒΕΡΝΙΚΙ:  Το βερνίκι είναι η τελευταία εργασία που κάνουμε αφού έχουμε τελειώσει με την διακόσμηση και το στόλισμα της επιφάνειας πάνω στην οποία δουλεύουμε, για να προστατέψουμε το έργο μας. Υπάρχουν διάφορα  βερνίκια  ιδικά για ντεκουπάζ αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βερνίκι από χρωματοπωλείο. Το βερνίκι δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια μας έτσι ώστε να την κανει ανθεκτική στο χρόνο και την υγρασία. Με δυο χέρια βερνίκι μπορούμε να πλένουμε την επιφάνεια μας χωρίς πρόβλημα. Υπάρχει σε γυαλιστερό και ματ ανάλογα τα γούστα μας επιλεγούμε αυτό που μας αρέσει. Αντί για βερνίκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υγρό γυαλί το οποίο δημιουργεί ένα υπερπροστατευτικό φιλμ στο έργο μας, και το περνάμε με πινέλο.
5.    Πινέλα:  χρειαζόμαστε διάφορα πινέλα σε διάφορα μεγέθη για το αστάρι το οποίο καλό είναι να το δουλεύουμε με ένα μικρό ρολακι για να στρώνεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια και να μην αφήνει πινελιές. Πινέλο για την κόλα μας το βερνίκι και τα ακριλικά μας. Προτείνω τα πλακέ πινέλα σε διάφορα μεγέθη που θα διευκολύνουν το έργο μας.





6.    Σφουγγάρια: μπορούμε να χρησιμοποιούμε σφουγγάρι γόμας η τα απλά από τα πιάτα σε μικρό η μεγάλο μέγεθος ανάλογα την επιφάνεια που θα ταμπονάρουμε για να απλωθεί το χρώμα δημιουργώντας αστάθεια και κάνοντας σκιάσεις
7.    Χαρτοπετσέτες: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις χαρτοπετσέτες αλλά υπάρχουν και χαρτοπετσέτες decoupage στα καταστήματα χόμπι. Χρησιμοποιούμε μόνο το τυπωμένο φύλο τις χαρτοπετσέτας αφαιρώντας τα άλλα δυο που είναι λευκά. Η χαρτοπετσέτα λόγο του ότι είναι ένα πολύ λεπτό υλικό στρώνει και δένει πολύ όμορφα με την επιφάνεια μας άλλα θέλει πολύ προσοχή γιατί σκίζεται εύκολα.
8.    Ριζόχαρτο: επίσης ένα πολύ λεπτό υλικό άλλα πολύ πιο ανθεκτικό από την χαρτοπετσέτα. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι θέλει βούτηγμα μέσα σε νερό πριν την χρήση του και μετά στέγνωμα με απορροφητικό χαρτί να πάρουμε το περίσσιο της υγρασίας.
9.    Χαρτί decoupage:  χοντρό υλικό το οποίο θέλει να το βάλουμε σε χλιαρό νερό μέχρι να βραχεί καλά πριν το κολλήσουμε στην επιφάνεια μας έτσι ώστε να γίνει πιο εύχρηστο. Θέλει τεχνοτροπίες με ακρυλικό έτσι ώστε να δέσει με την επιφάνεια μας και να γίνει ένα με αυτήν


ΕΡΓΑΛΕΙΑ

1.   Ψαλίδι η κοπίδι: θα το χρειαστούμε για την διαμόρφωση του σχεδίου το κοπίδι διευκολύνει να κόψουμε κεντρικά μικρά κομμάτια όπου δεν μπαίνει ψαλίδι. Η χαρτοπετσέτα είναι προτιμότερο να κόβεται με τα χέρια δηλαδή να σκίζεται γιατί έτσι δένει καλύτερα με το φόντο
2.   Μικρό ρολό χειροτεχνίας:  με αυτό θα περάσουμε το σχέδιο αφού το κολλήσουμε για να αφαιρέσουμε τον αέρα που πιθανόν έχει μείνει κάτω από το σχέδιο μας. Μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι.


3.    Σταμπαδοροι: είναι μικρά σφουγγαράκια με χερούλι που μας βοηθάμε στις σκιάσεις στο περίγραμμα του σχεδίου για να ενσωματωθεί με τον φόντο.


4.    Παλέτα: εκεί βάζουμε τα ακρυλικά μας για να κάνουμε μίξη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα πιάτο για αυτό τον σκοπό.


ΙΔΙΚΑ ΕΦΕ

1.   Stencils: είναι η μακέτες από σκληρό υλικό με τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε διάφορα σχεδία ταμπονάροντας με ακρυλικό μέσα από τις ιδικά διαμορφωμένες τρύπες.
2.   Πατινα: με τον ορό πατινα εννοούμε το πρασινωπό χρώμα που περνούν τα χάλκινα αντικείμενα όταν μηνούν για πολύ χρόνο εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα. Στοdecoupage πατινες ονομάζουμε τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε μια μορφή παλαίωσης στην επιφάνεια μας.
3.   Κρακελε: υπάρχουν δυο ειδή του ενός συστατικού και των δυο συστατικών . των δυο συστατικών έχουν το νούμερο ένα και το νούμερο δυο μπορεί να είναι άχρωμα και τα δυο και να βάνει το σπάσιμο περνώντας από πάνω μια πατινα και σκουπίζοντας με βαμβακερό πανί έτσι ώστε να μείνει μόνο μέσα στα σπασίματα, η να έχει το δεύτερο στάδιο χρώμα το οποίο θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Του ενός συστατικού είναι κρακελε σάντουιτς όπως το λένε πολλοί. Το χρησιμοποιούμε ανάμεσα από δυο χρώματα που το από κάτω θα είναι πιο σκούρο για να φάνει από τα σπασίματα που θα κανει το από πάνω χρώμα. Η διάφορα τους είναι στο στέγνωμα κύριος το σάντουιτς μπορεί να πάρει και 48 ώρες να δούμε αποτέλεσμα άλλα είναι οικονομικότερο από των δυο συστατικών.
4.   Πάστες: παχύρευστο υλικό το οποίο μας δίνει την αίσθηση του τσιμέντου. Απλώνονται με ιδικές στρατούλισες που θα βρείτε στα ειδή χόμπι. Χρησιμοποιούνται πολύ στα εφέ παλαίωσης.
5.   Liner: είναι χρώματα σε σωληνάρια τα οποία χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε η να φτιάξουμε γραμμές στα σχεδία μας και να δώσουμε ανάγλυφη υφή
6.   Σφραγίδες: είναι σφραγίδες με έτυμες στάμπες παλαιών κειμένων η εικόνων που χρησιμοποιούνται για να δώσουν άλλη νότα στα έργα μας, και κάποια εφέ. Έχουν μελανιά σε όλα τα χρώματα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου